Ga naar de inhoud
Staat van de Uitvoering

IBDS Café over gegevens­uitwisseling (oproep 5 uit de Staat)

Iedereen

15:00 - 17:00, 30 maart 2023

“Breng gegevensuitwisseling tussen publieke dienstverleners nu echt op gang,” zo luidt de vijfde oproep in de Staat van de Uitvoering. Op 30 maart 2023 is er een IBDS Café in Utrecht waarin wordt ingezoomd op deze oproep.

De Interbestuurlijke Datastrategie (IBDS) vertegenwoordigt de volgende stap in het databeleid van de overheid. Het streeft naar verantwoorde inzet van data voor maatschappelijke opgaven en zet daarmee een ambitieuze stip op de horizon. De vijfde oproep uit de Staat van de Uitvoering raakt dan ook direct aan de ambities van de Interbestuurlijke Datastrategie (IBDS).

Programma

Jody van Diemen van Bureau &MAES zal het programma modereren. Na een inleiding door dr. Johan Posseth en Siwert de Groot op de Staat van de Uitvoering, vertelt Kerstel Nijland, projectmanager bij de SVB, over het Beatrix-project dat zich richt op ‘niet-gebruik’ Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen (AIO).

Veel financieel kwetsbare ouderen in Nederland weten vaak niet dat zij recht hebben op een aanvullende inkomensvoorziening. De SVB wil deze ouderen proactief benaderen. Voor de Algemene Ouderdomswet (AOW) doet de SVB dit al, maar nu wil zij dit ook doen voor de AIO. In het Beatrix-project wordt gebruik gemaakt van Multi Party Computation (MPC) technologie.

Met MPC kunnen verschillende organisaties (in deze casus UWV en SVB) samen berekeningen doen op basis van versleutelde gegevens. Vervolgens krijgen de betrokken partijen alleen de resultaten van de bewerkingen te zien, niet elkaars gegevens. Wat kunnen we leren van de aanpak en de inzet van deze technologie?

Ronald Slomp, programmamanager Federatief Datastelsel (BZK) en Kees Verhoeven (Bureau Digitale Zaken) borduren voort op het onderwerp gegevensuitwisseling. Met een presentatie over het Federatief Datastelsel. Wat hebben we nodig; welke data-laag onder welke opgave en welke ‘systeemfuncties’ of voorzieningen kunnen we hiertoe identificeren? En een dialoog met de zaal: welke spelregels hebben we nodig voor verantwoord datagebruik en hoe komen we daartoe?

Meer informatie en aanmelden

Het evenement wordt op 30 maart gehouden van 15 tot 17 uur (de deuren openen om 14.30 uur) in Vogelfrei in Utrecht.

Het IBDS Café is interessant voor CDO’s, programmamanagers, projectleiders, strategisch adviseurs en informatiearchitecten werkzaam binnen de overheid​. Ga voor meer informatie en aanmeldingen naar de website van Realisatie IBDS.