Ga naar de inhoud
Staat van de Uitvoering

Staatpraat Toekomst­verkenning Publieke Dienstverlening 2035

Iedereen

17:00 - 19:00, 3 april 2024

Op woensdag 3 april organiseert de Staat van de Uitvoering een Staatpraat in Nieuwspoort, Den Haag over de Toekomstverkenning Publieke Dienstverlening 2035. We presenteren dan de resultaten van de trendverkenning en gaan er graag met je over in gesprek. 

Over de Toekomstverkenning

Een belangrijke conclusie in de Staat van de Uitvoering 2022 is dat beleid onvoldoende aansluit op de uitvoering en de samenleving. Vooral omdat politieke en beleidsmatige beslissingen gericht zijn op de korte termijn en op incidenten.

Het kabinet heeft de Staat van de Uitvoering verzocht een toekomstverkenning uit te voeren. Samen met De Ruijter Strategie werken we aan een gedragen en breed begrepen scenarioverkenning. Welke langetermijnontwikkelingen zien we rondom de publieke dienstverlening?

Het doel van de verkenning is te komen tot een gedeeld beeld van de toekomst tussen politiek, beleid en uitvoerders. Een onversneden verhaal dat een rol kan spelen in de discussie over de mix van mensen, middelen en technologie voor het uitvoeren van de publieke dienstverlening.

In gesprek over trendverkenning

Tijdens de Staatpraat op 3 april praten we je bij over uiteenlopende trends en welke impact die hebben op mensen, middelen en technologie. We maken ruimte voor interactie met het publiek: Herken je de trends? Leven ze ook in jouw organisatie en op welke manier wordt er al over nagedacht?

Presentatie is in handen van Tom Jessen. Namens de stuurgroep Staat van de Uitvoering is Christa Klijn, programma-directeur-generaal Werk aan Uitvoering (WaU) aanwezig.

(Ric de Rooij -plv SG J&V- is vanwege ziekte verhinderd. We zijn verheugd dat Christa namens de stuurgroep een bijdrage levert aan de Staatpraat.)  

Programma

  • Inloop vanaf 16.30 uur met een drankje
  • Welkom, achtergrond en doel van de middag, door Christa Klijn en Tom Jessen 
  • Korte inleiding scenariodenken en toelichting proces, door Paul de Ruijter (De Ruijter Strategie)
  • Deel I: trends en onzekerheden richting 2035 rondom ‘Mensen’
  • Deel 2: trends en onzekerheden richting 2035 rondom ‘Middelen’
  • Pauze
  • Deel 3: trends en onzekerheden richting 2035 rondom ‘Technologie’
  • Samenvatting en hoe verder, door Christa Klijn en Tom Jessen
  • Afronding, final thoughts en napraten met een drankje en eenvoudig buffet

De Staatpraat is volgeboekt.