Ga naar de inhoud
Staat van de Uitvoering

Uitzending Tegenlicht: Maak ’t Simpel

Iedereen

20:30, 7 september 2023

Op donderdag 7 september is de uitzending van VPRO Tegenlicht: Maak ’t simpel! Voor deze aflevering is stuurgroepvoorzitter van de Staat van de Uitvoering Abdelhub Choho geïnterviewd. De uitzending is 7 september om 20.30 uur te zien op NPO 2 en vanaf zaterdag 2 september online of op NPO Start. 

Over de aflevering

Doet complexiteit ons de das om? Is Nederland onbestuurbaar aan ‘t worden? Van toeslagenaffaires tot woningentekort en van erfpacht tot uitvoeringsorganen. Noem een overheidsdossier en het zit muurvast. Waar de meeste vingers wijzen naar de politiek wordt de echte reden niet vaak genoemd. We hebben het allemaal te complex gemaakt.

VPRO Tegenlicht kijkt mee met vastgelopen dossiers waarin de overheid zelf niet meer weet wat ze doet, tuurt meewarig uit over een Afsluitdijk waarvan de complexe renovatie langer gaat duren dan de bouw zélf ooit kostte en bladert mee in documentbestanden van burgers die de dupe zijn van overmatig complexe overheidsregels. Wat gebeurt er als we er niet met z’n allen in slagen om te ‘ont-compliceren’? Is het überhaupt nog wel mógelijk om de vele impasse-kwesties te versimpelen?

Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer en een parade aan vindingrijke burgers komen tot verrassende visies en oplossingen.

Meepraten?

Praat mee over de Tegenlicht-aflevering ‘Maak ’t simpel!’ in een van de Meet Ups. Op 11 september is er een Meet Up in september in Utrecht, op 13 september in Amsterdam, op 14 september in Rotterdam, op 20 september in Apeldoorn en Amersfoort en op 28 september in Stadskanaal.