Ga naar de inhoud
Staat van de Uitvoering
13 september 2023

De gebruiker centraal stellen? Hier vind je inspiratie!

Een betere digitale dienstverlening: toegankelijk, bruikbaar en gebruiksvriendelijk voor iedereen. Dienstverlening die is ontworpen met mensen in plaats van overheidssystemen als uitgangspunt. Hoe bereiken we dat? Simpel: door met elkaar kennis en mooie praktijkvoorbeelden te delen. En dat is precies wat de community ‘Gebruiker Centraal’ doet.

De ambitie van Gebruiker Centraal raakt aan de ambitie van de Staat van de Uitvoering. Daarom hebben we een drietal lees-, luister- en kijktips voor je op een rij gezet die de community al eerder deelde op de website gebruikercentraal.nl.

  1. Artikel: Hoe zetten andere landen in Europa de gebruiker centraal?

Nederland is niet het enige land waar hard gewerkt wordt aan het centraal stellen van de gebruiker. Verzameld in het UserCentriCities (UCC) netwerk zet een community vol Europese overheidsprofessionals zich in voor inclusieve, toegankelijke overheden. 

Tijdens de UserCentriCities Summit 2023 is een aantal gebruikersgerichten diensten bekroond. De gemeente Gent kwam als winnaar uit de bus voor hun proactieve dienstverlening waarmee ze vooral kwetsbare groepen helpen.

De gemeente put uit bestaande data -conform wet- en regelgeving- om inwoners proactief te bieden waar ze recht op hebben. Zo krijgen inwoners met een laag inkomen onder meer korting op schoolcontributies en gratis vuilniszakken.

Lees meer >

  1. Podcastserie: Direct geleerd, duidelijk gedaan

Gebruiker Centraal ontwikkelde een serie van 50 webinars over duidelijke communicatie en dienstverlening. Best veel. Best lang. En daarom is er een boek die de lessen samenvat: Direct geleerd, duidelijk gedaan.

Wil je het nog makkelijker voorgeschoteld krijgen? Er is ook een podcast serie van de belangrijkste lessen gemaakt. 

Beluister de podcast >

  1. Hoe Milaan met innovatieve digitale dienst­en de beste versie van zichzelf creëert

De juiste mentaliteit én samenwerking. De combinatie van die twee elementen vormen de sleutel tot innovatie, als je het Layla Pavone vraagt. Zij is coördinator van het bestuur voor Technologische Innovatie en Transformatie van de gemeente Milaan.

Ze benadrukt dat de belangrijkste factor bij het creëren van een slimme en digitale stad de burgers zelf zijn. Om dit te bereiken, werkt Milaan samen met haar burgers aan meerdere manieren om de stad ‘slim’ te maken, of om de burgers technisch onderlegd te maken. De stad heeft een systeem voor burgerrelatiebeheer (CRM) opgezet. Vergelijkbaar met een Customer Relationship Management systeem, maar dan voor inwoners. Benieuwd wat dat inhoudt?

Lees meer >

Meer weten?

Een mensgerichte overheid ontstaat niet zomaar. Op de website van Gebruiker Centraal vind je nog veel meer inspiratie. Ga daarvoor naar www.gebruikercentraal.nl

Ontdek meer:
20 april 2023

Factsheet: Hoe Nederland werkelijk presteert op het vlak van digitalisering

Lees dit artikel