Ga naar de inhoud
Staat van de Uitvoering
The Digital Hub
20 maart 2024

Studiereis Denemarken

Onze landen lijken best veel op elkaar; Denemarken en Nederland. Toch lopen de Denen in ieder geval op één vlak voor op de Nederlanders: de digitalisering van de overheid. Op 21 en 22 maart organiseert de Staat van de Uitvoering een studiereis naar Kopenhagen. Met een groep van ruim 30 bestuurders en directeuren van landelijke uitvoeringsorganisaties, gemeenten en departementen laten we ons inspireren door de goede voorbeelden en lessen van de Deense overheid.

De Staat van de Uitvoering signaleert knelpunten en doet verbetervoorstellen om de publieke dienstverlening te verbeteren. In de eerste rapportage van de Staat van de Uitvoering signaleren we onder meer een belangrijke opgave rondom de IT en informatievoorziening. Zo ervaren veel uitvoerders knelpunten in de dienstverlening als gevolg van verouderde IT-systemen, krapte op de arbeidsmarkt en beperkingen in de gegevensuitwisseling als gevolg van (voorzichtige interpretatie van) privacywetgeving.

Voorbeelden uit het buitenland laten zien dat het anders kan. En tegelijk weten we dat het ook voor de koplopers vaak geen eenvoudige opgave was. Succes vraagt om zowel slimme technische oplossingen als de wil en het vermogen om de inrichting en het functioneren van de overheid te veranderen.

Pand Netcompany in Kopenhagen

De Deense digitale overheid

Denemarken is interessant omdat de Deense overheid al vele jaren ervaring heeft met de digitale transformatie en de uitdagingen van toen vergelijkbaar zijn met die van Nederland nu. Bovendien loopt Denemarken voorop met digitale dienstverlening en het digitaliseren van uitvoeringsprocessen.

De insteek van de tweedaagse studiereis is om in korte tijd de meest relevante initiatieven en leerervaringen op te doen en ook gezamenlijk de vertaalslag te maken naar de Nederlandse context. Kortom, welke lessen nemen we hieruit mee om de digitale overheid van Nederland te versterken?

Experts praten ons bij over de Deense digitaliseringsreis, we verkennen de IT-samenwerking van Deense overheidsorganisaties en overheid en markt. Ook komen verschillende voorbeelden aan bod die laten zien hoe Denemarken met IT de publieke dienstverlening op een hoger niveau heeft gebracht. Uiteraard delen we binnenkort de opgedane lessen ook op deze website. 

📸 Een deel van het programma vindt plaats bij de Digital Hub Denmark; een non-profitorganisatie die technisch talent, startups, bedrijven en investeerders verbindt met kansen in Denemarken. Een ander deel vindt plaats bij Netcompany in Kopenhagen.

The Digital Hub, beschrijving waarden
Ontdek meer:
19 maart 2024

Staatsprint: Samenwerking sleutel voor digitale overheid

Lees dit artikel