Ga naar de inhoud
Staat van de Uitvoering

Denkhulp maatwerk voor beleidsmakers

Het doel van dit project is om meer inzicht te krijgen in de huidige praktijk van het moment waarop publieke organisaties besluiten tot vormen van maatwerk. Dus het moment waarop een uitvoerder kiest om van regels af te wijken. Met de inzichten worden ‘denkhulpen’ ontwikkeld voor beleidsuitvoerders en beleidsmakers die zich richten op deze specifieke vorm van dienstverlening op maat.

Over dit onderzoek

 • Thema

  Dienst­verlening en beleids­impact
 • Datum

  Juli 2022
 • Onderzoeks­instantie

  Argumentenfabriek
 • Onderzoekers

  Sanne Roessingh, Dries Bartelink

Samenvatting onderzoek

Maatwerk in publieke dienstverlening staat hoog op de maatschappelijke agenda. Vele politici, beleidsmakers en uitvoeringsorganisaties maken zich hard voor een overheid die diensten van goede kwaliteit levert met oog voor menselijke maat.

Maar wat is maatwerk precies? Hoe herken je een situatie waarin maatwerk misschien nodig is? Hoe kun je als uitvoerder van beleid weloverwogen besluiten of je van regels wil en kan afwijken? Kortom: hoe kun je helder denken over maatwerk?

Denkhulp over maatwerk

De Argumentenfabriek heeft een denkhulp over maatwerk ontwikkeld. Deze denkhulp kun je gebruiken bij je dagelijkse werk als uitvoerder van beleid of als beleidsmaker. Heb je als uitvoerder een casus op je bureau waar je ‘buikpijn’ van krijgt? Moet je een keuze maken over het wel of niet toepassen van maatwerk, maar weet je niet goed hoe? Wil je zorgen dat je samen met collega’s leert van eerdere beslissingen over het toepassen van maatwerk? Dit boek helpt je op weg.

De denkhulp is vormgegeven als een kaartenboek en bevat vijf kaarten:

 • Signalenkaart
  Deze kaart helpt uitvoerders van beleid te herkennen wanneer maatwerk mogelijk nodig is.
 • Argumentenkaart
  Deze kaart helpt uitvoerders van beleid om tot een weloverwogen besluit te komen over het toepassen van maatwerk in een casus.
 • Vragenkaart
  Deze kaart helpt uitvoerders van beleid bij het nadenken, praten en leren over maatwerk. 
 • Vragenkaart beleid
  Deze kaart helpt je om inzicht te krijgen in de stappen waarin je kunt nadenken over het maken van beleid in het algemeen, en wat hierbij de belangrijkste vragen zijn die je kunt stellen.

 • Vragenkaart maatwerk
  Deze kaart helpt bij het nadenken, praten en leren over maatwerk. 

Communicatiekaart

Daarnaast heeft de Argumentenfabriek ter inspiratie een communicatiekaart gemaakt. Deze communicatiekaart dient ter inspiratie voor uitvoerders. Om hen aan het denken zetten, te laten reflecteren op gesprekken met inwoners en hen helpen om deze eens op een andere manier te voeren.

Bekijk hier de communicatiekaart