Op dinsdag 12 november organiseert het Behavioural Insights Netwerk Nederland (BIN NL) de jaarlijkse Dag van het gedrag in de Fokker Terminal. Het BIN NL is een samenwerkingsverband van alle Nederlandse ministeries en rijksdiensten op het gebied van gedragswetenschappen en is bedoeld voor het uitwisselen van kennis en ervaring.
Veerkracht & Verbinding
Dit jaar staat de Dag in het teken van het thema Veerkracht & Verbinding. Karen van Oudenhoven-van der Zee, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, verzorgt de keynote en zet belangrijke vragen centraal: hoe kan de overheid beter inspelen op veranderende behoeften en maatschappelijke ontwikkelingen? Hoe kunnen we het vertrouwen van burgers in de overheid herstellen? En hoe betrekken we burgers actief bij het maken van beleid?
En er zijn meer dan 30 sessies waarin aanwezigen -gedragsexperts, beleidsmakers, uitvoerders, toezichthouders en communicatieprofessionals- verkennen hoe gedragsinzichten kunnen helpen om de kloof tussen overheid en burger te verkleinen.
En Rob Urgert en Joep van Deudekom – bekend als De Verbinders – brengen deelnemers nog dichter bij elkaar. Dat belooft wat!
Sessie over meten en voorkomen van ruis in de ‘menselijke maat’ (en privacy/AVG-dilemma’s)
Ook de Staat van de Uitvoering is bij de Dag van het gedrag. Samen met Councyl hebben we gedragsonderzoek gedaan naar afwegingen van privacyfunctionarissen bij publieke dienstverleners bij de keuze van het delen van gegevens. Hierbij is meetbaar geworden welke criteria het belangrijkst zijn en welke niet. Daarnaast wordt inzichtelijk of er een verschil in gedrag is tussen functies of organisaties van de deelnemers (ruis).
Tijdens deze deelsessie voeren Johan Posseth, Emma Stöger (Staat van de Uitvoering) en Nicolaas Heyning (Councyl) ter plekke een (fictief) keuze-experiment uit over de afwegingen die inwoners maken over het (al dan niet) aanvragen van voorzieningen/toeslagen. Hiermee laten we zien hoe het zonder historische data mogelijk is om het keuzegedrag van burgers en professionals nauwkeurig te modelleren.
Aan de hand van het resulterende interactieve keuze voorspelmodel gaan we met het publiek bespreken hoe deze technologie verder ingezet kan worden om het keuzegedrag beter te begrijpen en beleid en uitvoering in de publieke sector te verbeteren.
In het programma van de Dag van het gedrag vind je deze interactieve workshop als de zesde sessie in ronde 3.
Meer informatie en tickets
De kosten voor deelname bedragen 130 euro. Studenten betalen 25 euro. Ga voor tickets en meer informatie over het programma naar dedagvanhetgedrag.nl