Hoe ziet de publieke dienstverlening eruit in 2035? Op welke scenario’s moeten we voorbereid zijn? En hoe zorgen we dat onze dienstverlening écht aansluit bij de behoeften van burgers en ondernemers van de toekomst?
Op donderdag 16 januari 2025 draaien we het perspectief om tijdens de Staatpraat over de Toekomstverkenning Publieke Dienstverlening 2035: we denken niet vanuit wetten, regels of organisaties, maar vanuit de mensen die we bedienen. Samen verkennen we wat zij nodig hebben in uiteenlopende toekomstige scenario’s en hoe we daar als publieke sector op kunnen inspelen.
Voor wie?
Ben jij werkzaam in de publieke sector? Wil je inspiratie opdoen voor de toekomst van jouw organisatie en meedenken over de toekomst van de publieke dienstverlening als geheel? Dan is deze bijeenkomst voor jou!
Waar staan we nu met de Toekomstverkenning?
Naar aanleiding van de eerste Staat van de Uitvoering heeft het kabinet het verzoek gedaan een toekomstverkenning uit te voeren. Begin 2024 zijn we van start gegaan met de Toekomstverkenning Publieke Dienstverlening 2035. De centrale vraag daarbij:
Met welke mix van mensen, middelen en technologie kunnen we in de toekomst een houdbare publieke dienstverlening realiseren?
Na een trendverkenning, waarover we eerder een Staatpraat organiseerden, zijn er inmiddels vier scenario’s ontwikkeld op basis van twee kernonzekerheden: (1) de beschikbaarheid van financiële middelen voor de publieke dienstverlening en (2) de adoptie van nieuwe technologie in de samenleving en publieke sector.
Vervolgens hebben we sessies georganiseerd waarbij we ons richtten op diverse doelgroepen. Centraal stond steeds de vraag welke impact de verschillende scenario’s hebben op deze burgers en ondernemers, alsook op de publieke dienstverlening.
Wat kun je op 16 januari verwachten?
- Tom Jessen begeleidt als dagvoorzitter het programma en zorgt er weer voor dat er een interactieve sessie ontstaat.
- Namens de stuurgroep van de Staat van de Uitvoering treedt Esther Pijs op (kwartiermaker en programma-directeur-generaal Groningen en Ondergrond bij het ministerie van Klimaat en Groene Groei).
- Ontdek vier mogelijke scenario’s voor 2035, gebaseerd op trends en kernonzekerheden, en de implicaties van deze scenario’s voor uiteenlopende doelgroepen. Deze scenario’s zijn een hulpmiddel om na te denken over hoe de publieke dienstverlening eruit zou moeten zien als het betreffende scenario realiteit wordt.
- Siwert de Groot van het projectteam Staat van de Uitvoering schetst een aantal robuuste beleidsopties waarmee de overheid zich moet voorbereiden op de scenario’s.
- Praat op allerlei manieren mee over de impact van de vier scenario’s en over welke acties we, al dan niet gezamenlijk, in gang kunnen zetten.
Praktische informatie
- Datum: donderdag 16 januari 2025
- Inloop: vanaf 16.30 uur (kom op tijd i.v.m. de veiligheidscheck bij Nieuwspoort)
- Tijdstip: 17.00 – 19.00 uur (aansluitend eenvoudig buffet)
- Locatie: Nieuwspoort, Bezuidenhoutseweg 67 Den Haag
Meld je nu aan en praat mee over de toekomst van de publieke dienstverlening!