Ga naar de inhoud
Staat van de Uitvoering
Sfeerfoto bij artikel over loket voor maatwerk
21 oktober 2022

Een loket voor maatwerk

Ja, de overheid laat soms steken vallen, maar er gaat ook veel goed in de publieke dienstverlening. De Staat van de Uitvoering deelt met regelmaat ‘good practices’. Laat je inspireren! Bijvoorbeeld door de ‘maatwerkplaats’ van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

De IND noemt deze maatwerkplaats in haar Stand van de Uitvoering. In zo’n Stand van de Uitvoering delen uitvoeringsorganisaties de resultaten van hun zelfreflectie.

In de Stand laat de IND weten dat steeds meer aanvragers de organisatie digitaal weten te vinden. Maar niet iedere aanvrager is zelfredzaam. Bijvoorbeeld omdat zij de taal niet spreken, niet digitaal vaardig zijn of er sprake is van complexe multi-problematiek. 

Voor deze aanvragers heeft de IND sinds 2021 in Amsterdam een maatwerkloket geopend waar aanvragers persoonlijk geholpen worden met hun aanvraag. De ervaringen met deze zogenaamde maatwerkplaats zijn positief, daarom wordt sinds 2022 deze IND-dienstverlening ook vanuit andere dienstverleningscentra aangeboden.

Meer weten over dit onderwerp?

Op vreemdelingenvisie.nl vind je een interview met implementatiemanager Esther Meppelink en loketmedewerker Najat Chekkou over het maatwerkloket in Amsterdam: 

“Sommige mensen zitten zo diep in allerlei complexe problemen, dat op een gegeven moment niets meer lukt.”

Standen van de Uitvoering

Benieuwd naar de inhoud van de Stand van de uitvoering van de IND, of van Standen van andere uitvoeringsorganisaties? Op deze website van de Staat van de Uitvoering vind je er al een tiental.

 

Gerelateerd onderzoek

Denkhulp maatwerk voor beleidsmakers

Bekijk dit onderzoek